Από το  12ο αιώνα βυζαντινοί και ξένοι θεωρούν τη νότια Πελοπόννησο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μονεμβασιάς στη Λακωνία, μια από τις σημαντικότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.

Η ελαιοκαλλιέργεια είναι κυρίαρχη στην περιοχή ενώ τα παραγόμενα προϊόντα, ελιά και ελαιόλαδο, χαρακτηρίζονται για την ποιότητά τους. Ιδιαίτερα δυναμική εμφανίζεται η βιολογικά πιστοποιημένη ελαιοκαλλιέργεια ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ελαιόλαδο που παράγεται σε όλο τον νομό Λακωνίας έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Συκέας (ή Συκιάς) απέχει από τους Μολάους 9 χιλιόμετρα. Ο οικισμός οικοδομήθηκε και καταλαμβάνει σχεδόν στο σύνολό του, έναν λόφο κωνικού σχήματος στην ανατολική πλευρά του έφορου κάμπου των Δήμων Μολάων και Ασωπού. Απέχει από τη Μοναμβασιά 15 χλμ.

H πλειοψηφία των κατοίκων στη Συκέα ασχολούνται με την γεωργία και κυρίως την καλλιέργεια ελιάς με αποτέλεσμα, την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου.

 

Η περιοχή της Συκέας

 

Μονεμβασιά

 

Ποικιλίες ελιάς

Κορωνέικη

Είναι η πιο γνωστή ποικιλία ελιάς στην Ελλάδα αφού της αντιστοιχεί το 60% της ελληνικής παραγωγής. Έχει μικρό μέγεθος και ωριμάζει από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο. Το βάρος της είναι από 0.3 έως 1.0 γραμμάρια και το ύψος της από 12 έως 15 χιλιοστά. Παρά το γεγονός ότι το κορωνέικο δέντρο χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες, είναι αυτό που δίνει την καλύτερη ποιότητα λαδιού σε σχέση με άλλες ποικιλίες.

Αθηνοελιά

Η ποικιλία αυτή ωριμάζει αργά και η συγκομιδή της γίνεται από το τέλος Δεκεμβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου. Ο καρπός της είναι μεσαίου μεγέθους με οβάλ σχήμα. Το βάρος της είναι από 2.2 μέχρι 2.9 γραμμάρια και το ύψος της ποικίλει από 7.5 εως 25 χιλιοστά. Το λάδι από Αθηνολιά είναι εξαιρετικής ποιότητας με χαμηλή οξύτητα.

ΣΥΚΕΑ-18